Verejná konzultácia o označovaní pôvodu mäsa

24.02.2020

 

Do konzultácie sa môžete zapojiť formou ONLINE DOTAZNÍKA

Termín: 9. december 2019 - 2. marec 2020

Cieľová skupina:
• spotrebitelia a spotrebiteľské organizácie
• poľnohospodári a organizácie poľnohospodárov
• nadväzujúce odvetvia
• maloobchodný sektor
• verejné orgány zodpovedné za implementáciu obchodných noriem v členských štátoch EÚ
• široká verejnosť

Cieľ konzultácie: poskytnúť zainteresovaným stranám príležitosť vyjadriť sa k téme a zozbierať informácie, názory a skúsenosti. Všeobecné pravidlá označovania potravín (o obsahu a zložení potravín) zabezpečujú jasné informácie, ktoré spotrebiteľom pomáhajú pri informovanom výbere. Špecifické potravinové výrobky musia byť tiež označené krajinou pôvodu alebo miestom pôvodu. Platí to napríklad pre čerstvé, chladené a mrazené mäso ošípaných, oviec, kôz a hydiny.

Účelom hodnotenia je posúdiť, či sú zavedené pravidlá pre povinné označovanie pôvodu účinné, koherentné, relevantné a prinášajú EÚ pridanú hodnotu. Komisia použije výsledky hodnotenia vo svojej správe o povinnom označovaní pôvodu, ktorá sa má predložiť do apríla 2020.

Ďalšie informácie a sprievodné dokumenty k téme nájdete na: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/1892-Evaluation-of-mandatory-country-of-origin-labelling-for-certain-meats/public-consultation

V PRÍPADE, ŽE SA DO KONZULTÁCIE ZAPOJÍTE, PROSÍM DAJTE NÁM VEDIEŤ NA sopkueu@sopk.sk